#nordkystenskunsttriennale 22. juni – 22. september 2019
  • da
  • en

Dady de Maximo (Rwanda)

Dady de Maximo Mwicira Mitali blev født i 1982. Han overlevede folkedrabet på tutsierne i Rwanda i 1994, men blot 12 år gammel mistede han både sin far, sin yngre bror og mere end 50 andre af sine familiemedlemmer, som alle blev myrdet. Hans oplevelser og lidelser i så ung en alder blev drivkraften for hans senere virke som inspirerende foredragsholder, menneskerettighedsforkæmper, social og kulturel idémager, journalist, filmskaber og kunstner.

I respekt for det store traume, som det rwandiske folk led under efter konflikten, skabte han en række innovative radioprogrammer. I disse blev mennesker hjulpet af eksperter inden for konflikthåndtering og traumebehandling til at identificere og nå personlige mål ved at skabe positive tankemønstre omkring deres fremtid. Gennem videns- og ressourcedeling brugte han den helbredende kraft i kunst til at opnå en slags gensidig empowerment – at give mennesker mulighed for at genvinde evnen til at tage ansvar for eget liv.

Han har også skrevet, instrueret og produceret dokumentarfilmen By the Shortcut (2009), der omhandler folkemordet i 1994 – med særligt fokus på de ofre, som blev slået ihjel ved drukning i floder og søer. I forbindelse med hans research på denne film lykkedes det ham at lokalisere resterne af mere end 17.000 lig ved bredderne af Victoriasøen i Uganda.

Han bruger kreative tøjkollektioner som en kunstform, både som journalist og i sin rolle som grundlægger af Rwandas modefestival. Derudover fusionerer han kunst og mode, når han sætter spotlight på katastrofer, for eksempel i kollektionerne 2010 Haiti Earthquake, Benghazi Coalition (2010) og Dady de Maximo’s 2014–2015 If the Sea Could Talk (2014). Han har udstillet sine værker i mange lande og repræsenteret Rwanda ved World Fashion Week, Africa Fashion Reception, i Paris, Frankrig, i 2013 og 2014. Dady de Maximo har været bestyrelsesmedlem i Center for Art on Migration Politics (CAMP-Denmark) siden december 2015 og er dets yngste medlem.